Skip to main content

“Het ergste dat mij is afgenomen, is mijn innerlijke rust!”
Een citaat veelvuldig door mij – Sophie Schipper – uitgesproken tijdens de diepste dalen van mijn leven.

In het najaar van 2014 kreeg ik de zogeheten genadeklap die leidde naar een jarenlang traject binnen de specialistische gezondheidszorg waar ik werd gediagnosticeerd met een complexe posttraumatische stressstoornis. Wegens mijn klachten moest ik noodgedwongen stoppen met mijn opleiding waardoor ik in een bijstandsuitkering belandde. Ook kreeg ik antidepressiva voorgeschreven en onderging ik sindsdien iedere twee weken verschillende behandelmethoden – waaronder EMDR – hopend mijzelf stukje bij beetje terug te kunnen vinden. Mijn klachten zwakte wat af maar lang niet voldoende om als vanouds te kunnen functioneren binnen de maatschappij. Heel frustrerend want juist daar deed ik zo hard mijn best voor!

Het najaar van 2021 brak aan. Precies zes jaar waren verstreken maar nog steeds zat ik ziek thuis, lijdend onder de klachten die ik had. Met mijn handen in het haar deelde ik met mijn Casemanager van Sociale Zaken, dat ik de patronen die mij niet diende na al die jaren therapie inmiddels wel kende en dat ik deze voor een groot gedeelte ook had weten te doorbreken. Verder wist ik intussen heus wel welke omstandigheden en keuzes geleid hadden tot de diagnose CPTSS en dat ik oprecht niet meer wist waar ik het zoeken moest om ‘beter’ te kunnen worden. “Mijn motivering was in al die jaren toch duidelijk en mijn inzet enorm?” Misschien kon ik mij beter neerleggen bij de gedachte dat mijn geestelijke en daaruit volgende fysieke gesteldheid voorgoed zo zou blijven en dat de acceptatie daarvan rust zou geven. Echter mijn casemanager kon zich hierin niet vinden. Hij besloot niet op te geven maar door te pakken. Dit wegens zijn vertrouwen in mijn mogelijkheden en in wie ik ben. Hij verwees mij door naar Vanessa Hermens. Een volgens hem (door mij inmiddels te beamen) lieve, bekwame vrouw die werkt vanuit bezieling en bekrachtiging, door af te stemmen op de harmonie, heel- en volmaaktheid die wij in essentie werkelijk zijn.

Drie weken na het gesprek met mijn casemanager, vond mijn eerste ontmoeting met Vanessa plaats. Ik vertelde haar tijdens het intakegesprek over mijn eerder doorlopen traject, het stroeve helingsproces daarbij aankijkend. Hierbij deelde ik mijn persoonlijke kijk op bepaalde aspecten van het leven en kon daarin op zielsniveau met haar delen. Ik merkte dat Vanessa mij kon onderwijzen vanuit een hoger bewustzijn, wat goed bij mij aansloot. Waar ik Vanessa eerder als therapeut zag, begon ik haar gaandeweg steeds meer als mentor te zien. Vanessa reikte mij o.a. de tools van ‘I AM’ aan, wat mij deed beseffen dat disharmonie nooit onderdeel van ons Ware Zelf kan zijn. Ons Ware Zelf is nogmaals: harmonie, heelheid en volmaaktheid. Het kan niet verloren of kapotgaan! Het is een onaantastbaar iets. Enkel kunnen er haakjes (of haken) van vervormingen worden waargenomen die zeer verstorend kunnen werken. Deze vervormingen worden o.a. veroorzaakt door de identificatie met ons denken vanuit het valse zelf. Maar deze haakjes kunnen worden opgeruimd door steeds opnieuw te realiseren wie je werkelijk bent en hoe je in lijn kan staan met die tegenwoordigheid. Deze kennisgeving en intussen voor mij als waarheidsgeziene ervaring, heeft mijn eerder ogenschijnlijke verloren innerlijke rust langzaamaan doen wederkeren. Wat een bijzondere ontdekking dat het eerdere graven vanuit overleving in pijnpunten en verleden, voor mij niet dienend was maar het leren voelen en in kracht staan van mijn werkelijke essentie wel. Bij de terugblik op mijn externe ‘zoektocht’ naar heling, grinnik ik soms omdat hetgeen ik nodig had, al die tijd al in mij zat!

Vanessa, ik bedank je met enorm veel liefde voor jouw toewijding, sturing en begeleiding in dit proces. Je zegt altijd: “Sophie, je hebt dit zelf gedaan.” En in zekere zin klopt dit, maar onze ontmoeting was nodig als laatste zetje voor dit resultaat. Dankbaar ben ik dat je bij mij was tijdens de herontdekking van mijn ware essentie waarmee je mij kennis hebt laten maken met I AM.

Inmiddels heb ik een sollicitatie lopen, volg ik zelf de jaartraining bij de I AM Academy en zijn mijn kinderen en ik betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe programma van de I AM Academy; I AM Kids. Wat een reis!

Sophie Schipper, 12 augustus 2022

Update 1 oktober 2023: Niet lang na het schrijven van haar blog, is Sophie vorig jaar uitgestroomd naar een betaalde baan. Haar dochter Lily staat inmiddels op de inspiratiepagina voor kids van de I AM Academy: https://iamacademy.nl/i-am-kids-inspiratiepagina/ Een superleuke pagina met een gratis I AM programma voor kinderen (en ook voor volwassenen)! Kortom een aanrader om deze pagina te bezoeken waar je overigens ook de videoclip van Lily kunt bekijken waarin ze haar lied Helden zingt.